Nya nationella mål för kvalitet

Skolverket etablerar under 2023 nationella mål för kvalitet i skola. Det tycker vi på Amerikanska Gymnasiet är ett efterlängtat besked då Sverige hittills saknat tydliga nationella indikatorer och en riktning för vad kvalitet i skola innebär.

Att etablera nationella mål för kvalitet i skola handlar om att öka kvaliteten i skolan samt att öka likvärdigheten. Sverige har hittills inte lyckats med att etablera en likvärdig utbildning med samma höga kvalitet på alla skolor. Skolinspektionen konstaterar också att skillnaden för eleverna är större mellan klassrummen än mellan skolor. Det innebär att beroende på vilken lärare du har som elev på en skola så kan kvaliteten i utbildningen skilja sig åt.

Skolverkets nya nationella målområden

Delmål 1: Alla elever fullföljer gymnasieskolan

Delmål 2: Alla elever är väl förberedda för yrkesverksamhet eller för fortsatta studier

Delmål 3: Alla elever får en utbildning som präglas av trygghet och en undervisning som präglas av studiero

Delmål 4: Alla elever får en undervisning som ger den ledning och stimulans de behöver för att kunna nå så långt som möjligt i sitt lärande och sin utveckling

Delmål 5: Alla elever får det stöd de behöver

Amerikanska Gymnasiet har sedan starten 2019 haft ett etablerat kvalitetsarbete, som också fått beröm under de skolinspektioner verksamheten genomgått. Under varje skolår arbetar Amerikanska Gymnasiet med fem olika kvalitetsområden, där vi sedan start också fångat in Skolverkets nya nationella mål för kvalitet i skola.

Att Amerikanska Gymnasiet presterar bättre än riket inom samtliga nationella kvalitetsområden är bland annat ett resultat av en nära samverkan med eleverna – där vi vid tre tillfällen per läsår gör omfattande undersökningar i syfte i att utveckla och förbättra undervisningen och skolan. Den nära samverkan vi etablerat mellan elever och lärare gör också att olika beslut blir mer precisa och baserade på elevernas olika behov.

En annan viktig faktor till Amerikanska Gymnasiets höga resultat är skolans lärarkultur som kännetecknas av gemenskap, en gemensam värdegrund och ledstjärna samt en uttalad spelidé som bygger på begreppet ”tillsammans”. Som organisation är vi stolta över våra lärare och ledare.

Amerikanska Gymnasiet har trots att vi har några lärare med utländsk lärarexamen, samt att några lärare väntar in sin legitimation en högre lärarbehörighet än riket.

Amerikanska Gymnasiets resultat
– nationella mål 2022 jämfört med riket 2022

http://www.amerikanskagymnasiet.se

Lämna en kommentar